Τις ημέρες του Πάσχα φάγαμε πολύ κρέας και τώρα ήρθε ο καιρός να κάνουμε μια μικρή αποτοξίνωση. Βάλε στη διατροφή σου πολλά λαχανικά που κάνουν καλό στην υγεία.

Υλικά:

10 μελιτζάνες

1 καρότο

1 πιπεριά

½ φλ. Λευκό κρασί

1 ½ κούπα χυμό ντομάτας

6 μέτρια κρεμμύδια

5 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. ζάχαρη

½ ματσάκι μαϊντανός

1 ½ φλ. Ελαιόλαδο

Χυμός ενός λεμονιού

Λίγο χοντρό αλάτι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπερι

1 φλ. Νερό

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και καθαρίζουμε τα κοτσάνια τους. Με ένα μαχαίρι τις ξεφλουδίζουμε με τον εξής τρόπο:  Αφαιρούμε μια λωρίδα από τη φλούδα τους, αφηνουμε την επόμενη, αφαιρούμε πάλι μία κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα μας θα είναι στην ουσία μια ριγέ μελιτζάνα. Χαράζουμε ελαφρά κατα μήκος στη μέση από την μία πλευρά, φροντίζοντας να μην χαρακτούν οι δύο άκρες, αλλά και ούτε να τρυπήσουμε την μελιτζάνα. Θα δημιουργήσουμε έτσι μια θήκη, την οποία αργότερα θα γεμίσουμε. Βάζουμε σε κάθε θήκη λίγο χοντρό αλάτι και βάζουμε τις μελιτζάνες σε μια λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για μία ώρα περίπου, αλλάζοντας μία φορά το νερό τους. Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το σκόρδο, το καρότο το κόβουμε σε κύβους και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το καρότο, την ζαχαρη, τον χυμό ντομάτας, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να πάρει μια βράση και το αποσύρουμε από την φωτιά. Δεν θέλουμε να δέσει η σάλτσα. Στύβουμε δυνατά τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε με ένα απορροφητικό χαρτί. Ανοίγουμε λίγο με τα δάχτυλα μας την θήκη, προσεχτικά για να μην χαλάσουμε την μελιτζάνα. Γεμίζουμε κάθε θήκη με το μείγμα μας και τοποθετούμε σε ένα ταψί. Όση γέμιση περισσέψει την βάζουμε από πάνω. Βάζουμε τις μελιτζάνες την μία δίπλα στην άλλη και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και το νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και φροντίζουμε να κλείσει καλά. Ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα στους 180 βαθμούς, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Αν θέλουμε 10 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό μας ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ροδίσει.

 

Η συνταγή είναι από τους μοναχούς των Μετεώρων.