Πριν τρία χρόνια ο καλός συνάδερφος, Δημήτρης Σταθόπουλος, μου έδωσε την συνταγή έπειτα από ένα ταξίδι που έκανε στη Κέρκυρα.

Η μαγειρίτσα της Κέρκυρας, λέγεται τσιλίχουρδα. Είναι πηχτή, τρώγεται με πιρούνι και συναντάται σε διάφορες εκδοχές, ανάλογα και με την κάθε περιοχή του νησιού. Κύριο συστατικό της είναι η συκωταριά του αρνιού και, ανάλογα με την εκδοχή, θα την βρείτε είτε με αγριόχορτα, είτε με καυκαλήθρες, μυρώνια, μαρούλια και διάφορα άλλα λαχανικά, ανάλογα και με τον πόσο νωρίς ή αργά είναι το Πάσχα. Στην επικρατούσα εκδοχή, μαγειρεύεται αργά-αργά και μελώνει με το λάδι της. Ωστόσο, υπάρχει η περίπτωση να την εντοπίσετε είτε αβγοκομμένη, είτε ακόμη και με κόκκινη σάλτσα

Υλικά (για 6 άτομα)

1 κιλό κατσικίσιο συκώτι
300 γρ. αντεράκια κατσικίσια
γλυκάδια κατσικιού
1 μεγάλο μαρούλι
άνηθος, μάραθος, σέσκουλα, φρέσκα κρεμμύδια, καυκαλήθρες (1 ματσάκι από το καθένα) 3 πράσα ψιλοκομμένα
80 γρ. χυμό λεμονιού
2-3 επιπλέον λεμόνια για την προετοιμασία
50 γρ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ προσεκτικά τα έντερα γυρίζοντάς τα (μέσα – έξω). Τα τοποθετούμε μέσα σε χυμό λεμονιού για να καθαριστούν και να ασπρίσουν.  Τεμαχίζουμε τη συκωταριά και στραγγίζουμε τα έντερα πολύ καλά. Στη συνέχεια, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Χρησιμοποιώντας μία κατσαρόλα με μεγάλο άνοιγμα, τοποθετούμε τα κομματάκια της συκωταριάς μαζί με τα γλυκάδια και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα νερά.  Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, και ψιλοκομμένα τα πράσα και τα κρεμμύδια. Αφού μαραθούν, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τα έντερα και ένα ποτήρι του κρασιού νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Μόλις το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα χορταρικά, επίσης ψιλοκομμένα. Μετά από 10 περίπου λεπτά το φαγητό θα είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό.

 

Ps Αν δεν έχεις βρει ακόμα την ιδανική συνταγή για μαγειρίτσα δοκίμασε την συγκεκριμένη κι ταξίδεψε τους καλεσμένους σου στα Επτάνησα.