Λίμνη Πλαστήρα: Τα ωραιότερα χωριά για να επισκεφτείς
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Λίμνη Πλαστήρα: Τα ωραιότερα χωριά για να επισκεφτείς

Περιτριγυρισμένη από 18 γραφικά χωριά, στα νοτιοδυτικά του νομού Καρδίτσας, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα που δεν έχει να ζηλέψει σε ομορφιά τα φυσικά τοπία. Η έκταση της είναι σχεδόν 55 χιλιόμετρα και αξίζει να κάνετε όλη τη διαδρομή για να ανακαλύψετε αυτό το μέρος. Ιδιαίτερα, αν αγαπάτε τα εναλλακτικά σπορ θα βρείτε ενδιαφέρουσες γωνιές για να επιδοθείτε σε αθλήματα όπως κωπηλασία, ιππασία, τοξοβολία και πεζοπορία μέσα στο βουνό.

Μια στάση στο Νεοχώρι είναι απαραίτητη, καθώς είναι το πιο τουριστικό χωριό της περιοχής, όπου έχει πανοραμική θέα στη λίμνη. Λίγα χιλιόμετρα παραπάνω είναι η Νεράιδα –αγαπημένο μου χωριό- απλωμένη μέσα στα έλατα και αρκετά αφιλόξενη κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς βρίσκεται σε 1.120 μέτρα υψόμετρο. Κρυμμένη μέσα στα έλατα είναι (και) η Καστανιά που αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της κατασκήνωσης.

Από τα χωριά που ξεχωρίζουν είναι η Μπελοκομύτη που είναι σκαρφαλωμένη σε πλαγιά των Αγράφων. Μια βόλτα στα πετρόχτιστα σπίτια της περιοχής με τις αυλές γεμάτες λουλούδια θα σας ανταμείψει.

Το  Μορφοβούνι –το χωριό που κατάγεται ο στρατηγός και πολιτικός Νίκος Πλαστήρας που είχε το όραμα της λίμνης- είναι το μεγαλύτερο της περιοχής και διαθέτει μεγάλες εκτάσεις καστανόδασους και δάσους βελανιδιάς.  Από το συγκεκριμένο χωριό είναι η καταγωγή του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη.

 

Χορταστικό τραπέζι

Όλη η περιοχή της Καρδίτσας έχει λαχταριστές πίτες. Μπατζίνα – με κολοκύθι, αυγά, αλεύρι και γάλα είναι μια εύκολη και γρήγορη επιλογή-, πλαστό, χορτόπιτα –εννοείται πως γίνεται μόνο με χόρτα εποχής- και γαλατόπιτα. Ότι αφορά τα κρέατα θα δοκιμάσετε παιδάκια, αγριογούρουνο και κοκορέτσι, ενώ μην παραλείψετε τα τοπικά λουκάνικα με πράσο που είναι πεντανόστιμα. Στη Καρδίτσα όλες οι γεύσεις συνοδεύονται αποκλειστικά με τσίπουρο. Εσείς θα επιλέξετε μόνο αν το προτιμάτε με ή χωρίς γλυκάνισο.