Η πρώτη Ανάσταση γίνεται στις 12.00 το μεσημέρι, αλλά οι περισσότεροι κρατάνε την νηστεία μέχρι το βράδυ που ο παπάς θα πει το «Χριστός Ανέστη».

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου που συνήθως η οικογένεια έχει μαζευτεί στο σπίτι ή στην εξοχή στρώνουμε τραπέζι για να φάμε όλοι μαζί. Συνήθως, οι προετοιμασίες για το βραδινό γεύμα με πρωταγωνίστρια την μαγειρίτσα είναι χρονοβόρες με αποτέλεσμα το μεσημεριανό γεύμα του Μεγάλου Σαββάτου να είναι πολύ λιτό.

Εγώ θα σου δώσω μερικές ιδέες για να ετοιμάσεις ένα διαφορετικό τραπέζι γεμάτο νόστιμα πιάτα. Φυσικά, ότι περισσέψει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο πασχαλινό γεύμα.

Οι προτάσεις μου (με τις συνταγές τους)

  • Μανιτάρια ψητά με τυριά

Υλικά
300γρ μανιτάρια
200γρ κρέμα γάλακτος
200γρ ανθότυρο , κεφαλοτύρι , κασέρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Λάδι , αλάτι , πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
Kόβουμε από τα μανιτάρια τα κοτσάνια και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε τα κοτσανάκια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και ρίχνουμε το ανθότυρο, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το μαϊντανό.
Mε αυτή τη γέμιση γεμίζουμε τα καπέλα των μανιταριών και αφού τα πασπαλίσουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι, τα βάζουμε σε ζεστό φούρνο να ψηθούν μισή ώρα.

 

  • Άγριο ρύζι με μανιτάρια

Υλικά :
2 κούπες άγριο ρύζι
2 κούπες ψιλοκομμένα μανιτάρια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 κούπες νερό
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φυτικό
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Αλάτι , πιπέρι , λίγο μαϊντανό  για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση :
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι και το βούτυρο να κάψουν λίγο , ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε ελαφρώς , προσθέτουμε τα μανιτάρια και εξακολουθούμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν τα υλικά μας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και το νερό ζεστό , αλάτι  , πιπέρι, ξαναανακατεβούμε πολύ καλά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, μέχρι να μείνει με λίγο νερό.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά  , τη σκεπάζουμε  με μια καθαρή πετσέτα βάζοντας πάνω και το καπάκι της κατσαρόλας, αφήνουμε το ρύζι να φουσκώσει και να απορροφήσει όλο το νερό. Κρατάμε το ρύζι ζεστό και όταν το σερβίρουμε στο πιάτο βάζουμε πάνω λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

  • Φακές με χταπόδι και ρύζι

Υλικά

1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
250 γρ. φακές χοντρές
100 γρ. ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα ξύδι
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
500 γρ. ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους
1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια & 1 κίτρινη πιπεριά σε κομματάκια
1 κούπα λάδι
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το χταπόδι και το ξύδι. Ρίξτε μπόλικο νερό να το σκεπάζει και βράστε το 1 ώρα. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε τις φακές με τα κρεμμύδια. Ρίξτε 3 κούπες νερό και βράστε 30\’. Στραγγίστε το χταπόδι και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε τη γλοιώδη πέτσα του και κόψτε το σε κομμάτια. Αδειάστε τις φακές, μαζί με το ζουμί που έβρασαν, σε πυράντοχο σκεύος. Τοποθετήστε επάνω στις φακές τα κομμάτια του χταποδιού. Ρίξτε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ντομάτα, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε με το λάδι και ανακατέψτε απαλά.
Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40′ περίπου ή ώσπου να φουσκώσει το ρύζι και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

 

  • Φασολάκια με χταπόδι

Υλικά

½ κιλό φασολάκια
2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
3-4 φύλλα σέλινο
1 πιπεριά
2-3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
Φρέσκια ντομάτα
Αλάτι
Εκτέλεση :
Εφόσον έχουμε  πλύνει και καθαρίσει τα φασολάκια αρχίζουμε να τα βράζουμε. Βράζουμε το χταπόδι χωρίς τίποτε άλλο μέσα. Όταν τα φασολάκια θα έχουν μισοβράσει τότε ρίχνουμε τον ζωμό του χταποδιού, τα υπόλοιπα υλικά και τα πλοκάμια ολόκληρα αλλά δεν ανακατεύουμε. Όταν σωθεί  η σάλτσα σερβίρουμε τα φασολάκια κόβοντας τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια και γαρνίροντας με αυτά την πιατέλα γύρω γύρω.

 

  • Σαλάτα με παντζάρια και μανιτάρια

½ κιλό από ότι μανιτάρι έχουμε φρέσκο
½ κιλό παντζάρια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
Ξηρούς καρπούς  (καρύδια, κουκουνάρι)
Αλάτι, λάδι, ξύδι  βαλσάμικο
Εκτέλεση :
Βράζουμε τα παντζάρια και τα βάζουμε σε μία πιατέλα. Σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε πάνω από τα βρασμένα παντζάρια. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, το σκόρδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, λάδι και το βαλσάμικο. (Αν θέλετε προσθέτετε και λαχανικά της αρεσκείας σας).

 

  • Πένες με σάλτσα πιπεριάς

4 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
4 ώριμες ντομάτες
1 καυτερή πιπεριά
3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές ξύδι
Αλάτι και  πιπέρι
500γρ. πένες

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα λαχανικά , τα τεμαχίζουμε και τα αλέθουμε στο μίξερ να γίνουν πουρές. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, ρίχνουμε τον πουρέ και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε λίγο να πήξει η σάλτσα και την αποσύρουμε από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό με 3 κουταλιές λάδι. Τις στραγγίζουμε, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.

 

Οι συνταγές είναι από τους μοναχούς του Αγίου Όρους