Κάθε Πάσχα δραπετεύω από την Αθήνα, αλλά και από τους  ρυθμούς της πόλης. Κάνω ένα break για να πάρω δυνάμεις για την επιστροφή μου. Η αγαπημένη μου συνήθεια είναι η ανάγνωση βιβλίων που με ξεκουράζει και με αφήνει να περιπλανηθώ στις ενδιαφέρουσες ιστορίες των χάρτινων ηρώων.

Κάνοντας μια έρευνα από τα πολλά βιβλία που μου έρχονται κάθε εβδομάδα ξεχώρισα τα παρακάτω. Πριν φύγεις για τις πασχαλινές σου διαδρομές πάρε μαζί σου ένα βιβλίο. Θα σου κρατήσει καλή συντροφιά.

Γυναίκες της μικρής πατρίδας/ Θοδωρής Παπαθεοδώρου

Στη χαραυγή του εικοστού αιώνα, άγριος κι αδυσώπητος ξεσπάει ο αγώνας στη σκλάβα Μακεδονία. Η γη ματώνει, ο ελληνισμός ψυχορραγεί. Τούρκοι, Βούλγαροι, κομιτάτα, τσέτες, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, αμέτρητες θυσίες. Σαν την Αρετή. Σαν τη Φωτεινή. Ζυμώθηκαν με τον κίνδυνο, πάλεψαν για το γένος, την πίστη, τη λευτεριά. Για τους φίλους που έπεσαν, τα μαρτύρια που άντεξαν, τα μυστικά που βάσταξαν. Για το λατρεμένο παιδί που έχασε τόσο άδικα η μία. Για τον άντρα που αγάπησε παράφορα και σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια η άλλη. Μπορεί να τις κυνήγησαν, μπορεί να τις βασάνισαν. Δεν τις δάμασαν όμως ποτέ. Αυτές. Τις γυναίκες της μικρής πατρίδας μας… (εκδόσεις Ψυχογυιός)

 

Μάθε να ζεις με τον εαυτό σου/ Ζακ Σαλόμε

Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του και μαθαίνει να τον ακούει και να τον σέβεται, εμπλουτίζει την προσωπική του ζωή και ισχυροποιεί τον εσωτερικό του κόσμο. Μέσα από αυτό το βιβλίο θα μάθεις να δέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι, να τον βλέπεις σαν να είναι ένας φίλος απέναντι σου που σε ακούει, σε στηρίζει και σε αγαπάει. Γιατί όταν τα βρεις πραγματικά με το «μέσα» σου θα κάνετε την καλύτερα παρέα. Θα το δοκιμάσετε;; (εκδόσεις Ενάλιος)

 

Μοντεχρίστο / Μάρτιν Ζούτερ

Όταν το Intercity ακινητοποιείται ξαφνικά, ο Γιόνας Μπραντ μπλέκεται σε μια περιπέτεια. . Έξω υπάρχει ένας νεκρός κι εκείνος κινηματογραφεί με την κάμερά του τη βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στην τραπεζαρία του τρένου και κάνει ερωτήσεις στους επιβάτες. Δουλεύει ως ελεύθερος ρεπόρτερ, ονειρεύεται όμως να γίνει σκηνοθέτης και το πρότζεκτ του, το Μοντεχρίστο, έχει όλα τα στοιχεία ενός μπλοκμπάστερ αρκεί να πραγματοποιηθεί. Όταν ερωτεύεται τη Μαρίνα Ρουίθ, τα όνειρα που είχε εγκαταλείψει μπαίνουν και πάλι σε πρώτο πλάνο. Τρεις μήνες αργότερα η μοίρα τού παίζει ένα παράξενο παιχνίδι: πέφτουν στα χέρια του δύο χαρτονομίσματα των εκατό φράγκων με τους ίδιους σειριακούς αριθμούς – γνήσια και τα δύο, όπως τον διαβεβαίωσαν άναυδοι οι υπάλληλοι της τράπεζας. Και αμέσως μετά κάποιοι μπαίνουν στο σπίτι του και το κάνουν άνω κάτω, ενώ ο ίδιος δέχεται επίθεση. (εκδόσεις Πατάκη)

 

Γραμμή αίματος/ Michael Connelly

Ο μεγιστάνας από τη Νότια Καλιφόρνια, αποκαλύπτει ότι πριν από πολλά χρόνια είχε ερωτευτεί μια ανήλικη Μεξικανή και όταν έμεινε έγκυος, εξαφανίστηκε. Σε όλη τη ζωή του αναρωτιόταν αν είχε φέρει στον κόσμο το παιδί τους. Ο ντεντέκτιβ Μπος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να εμπιστευτεί. Μια αυτοκτονία και η πτώση ενός ελικοπτέρου με πέντε επιβάτες στον πόλεμο του Βιετνάμ ξετυλίγουν το νήμα αυτής της παράξενης ιστορίας. Την ίδια στιγμή, τέσσερις βιασμοί με θύματα γυναίκες σε γόνιμες μέρες είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να αφήσει στα χέρια της τοπικής αστυνομίας.
Μετά από τριάντα χρόνια υπηρεσίας, ο Χάρι Μπος ξέρει ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να κάνουν φόνο για οποιονδήποτε λόγο ή και για κανέναν λόγο. (εκδόσεις Διόπτρα)

Το θανάσιμο πέρασμα

Όταν η δημοσιογράφος  Νόρα Σαν, ανταποκρίτρια του δανέζικου εβδομαδιαίου περιοδικού Globalt στο Λονδίνο, αγοράζει µια βαλίτσα από ένα παλαιοπωλείο, βρίσκεται ενώπιον µιας πολύ παράξενης ανακάλυψης. Στην ξεχασµένη βαλίτσα περιέχονται διάφορες πολαρόιντ, µεταξύ των οποίων και η φωτογραφία δύο νεαρών κοριτσιών απ’ τη Δανία που εξαφανίστηκαν σε ένα φεριµπότ ταξιδεύοντας προς Αγγλία το 1985. Η επαγγελµατική περιέργειά της ξυπνά και πριν προλάβει να το συνειδητοποιήσει µπλέκεται σε µια έρευνα που περιλαµβάνει αλλεπάλληλα ταξίδια µεταξύ Κοπεγχάγης και Λονδίνου, άπειρες συνεντεύξεις µε µάρτυρες, αλλά και συναντήσεις µε πρόσωπα από το παρελθόν της. (εκδόσεις Μεταίχμιο)