Νηστίσιμη σοκολατόπιτα
Για τους λάτρης της σοκολάτας βρήκα την πιο νόστιμη συνταγή για να απολαύσουν το γλυκό τους χωρίς ενοχές. Η νηστίσιμη σοκολατόπιτα φτιάχνεται από τους μοναχούς των Μετεώρων και είναι η τέλεια επιλογή για γλυκό μετά το δείπνο. Αυτές τις ημέρες που το σπίτι γεμίζει κόσμο –έρχονται και οι νονοί με τα δώρα- μπορείς να φτιάξεις το συγκεκριμένο νηστίσιμο γλυκό στους καλεσμένους σου.
Υλικά:
200 γρ. καλαμποκέλαιο
Χυμός από 1 λεμόνι
Χυμός από 2 πορτοκάλια
330 γρ. ζάχαρη
1/2 κούπα αλεσμένο φουντούκι
2 βανίλιες – 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. κακάο
1 κ.σ. μαγειρική σόδα
Για το σιρόπι:
250 γρ. νερό
220 γρ. ζάχαρη
60 γρ. κακάο
2 βανίλιες
100 γρ. τριμμένη κουβερτούρα
– 2 κ.σ. κονιάκ (αν θέλουμε)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το καλαμποκέλαιο, τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το φουντούκι και τις βανίλιες. Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφού βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε ένα ταψί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Μόλις η σοκολατόπιτα είναι έτοιμη, τη βγάζουμε και την αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει. Στο μεταξύ, βράζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 10 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από την τριμμένη κουβερτούρα και το κονιάκ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Τέλος, περιμένουμε ένα 10λεπτο να κρυώσει λίγο το σιρόπι μας και περιχύνουμε με αυτό όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας.