Η Λαμπρή στην πιο όμορφη καστροπολιτεία της Πελοποννήσου
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η Λαμπρή στην πιο όμορφη καστροπολιτεία της Πελοποννήσου

Μια μικρή, ιστορική πόλη στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, η Μονεμβασιά, συγκεντρώνει ταξιδευτές ανά τον κόσμο και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Η Μονεμβασιά είναι κτισμένη πάνω σε ασβεστολιθικό βράχο, ενώ στο εσωτερικό της βρίσκεται μια μοναδική καστροπολιτεία όπου ο χρόνος σε γυρίζει μερικούς αιώνες πίσω. Ο τόπος καταγωγής του Γιάννη Ρίτσου κρύβει ομορφιές που αξίζει να τις ανακαλύψεις κάνοντας βόλτες στα γραφικά καντούνια. Η περιήγηση αρχίζει μόλις φτάσεις στη πύλη του Κάστρου που σε οδηγεί στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καστροπολιτείας, αλλά και στα ταβερνάκια, τα μπαρ και τα τοπικά καταστήματα.

Τι να κάνεις το Πάσχα στη Μονεμβασιά

  • Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ακολούθησε τον Επιτάφιο στα πλακόστρωτα σοκάκια της Καστροπολιτείας με λευκά κεριά.
  • Κάνε Ανάσταση στην πλατεία του Ελκόμενου -το Άγιο Φως περνάει από χέρι σε χέρι μέχρι να ακουστεί από τον παπά το «Χριστός Ανέστη» και να δώσουν το φιλί της Αγάπης.
  • Πήγαινε την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία Ελκόμενου όπου καίνε τον Ιούδα με την συνοδεία βεγγαλικών.
  • Περπάτησε μέχρι την Αγιά Σοφιά –ένα γραφικό εκκλησάκι που χρονολογείται από το 1.100μ.Χ. που αιωρείται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.
  • Κάνε στάση στην οικία του Γιάννη Ρίτσου. Το σπίτι του ποιητή, βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από την κεντρική πύλη και στον εξωτερικό χώρο υπάρχει η προτομή του.
  • Στα ταβερνάκια δοκίμασε τα χειροποίητα ζυμαρικά τους –γκόγκες-, θαλασσινά όπως καβούρι στιφάδο και τοπικά γλυκά όπως οι σαμουσάδες -σιροπιαστό γλυκό με αμύγδαλο, καρύδι, σουσάμι, κανελογαρίφαλα και μοσχοκάρυδο.