Η όμορφη, γραφική κωμόπολη- βρίσκεται στα νοτιανατολικά του νομού Αρκαδίας- πήρε το όνομα της από το Ιερό του Απόλλωνα Τυρίτη (τοπικής θεότητας) που λατρευόταν στην περιοχή.

Με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας  και τα βουνά του Πάρνωνα ο Τυρός έχει τρεις οικισμούς: τον Άνω, τον Κάτω και την Παραλία Τυρού, όπου έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, είναι από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια μέρη για οικογενειακές διακοπές.

https://www.instagram.com/p/CAvireFAyIx/

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό με αποτέλεσμα να βρεις καταλύματα και εστιατόρια για όλα τα γούστα.

Στην ευρύτερη περιοχή μιλάνε την τσακώνικη διάλεκτο και αναβιώνουν πολλά παραδοσιακά έθιμα που πραγματοποιούνται στη θάλασσα.

 

Οι προτάσεις μου :

  • Βόλτα στο παραθαλάσσιο Τυρό: Μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο για να απολαύσεις τη διαδρομή. Εκεί αξίζει να καθίσεις για φαγητό στα ταβερνάκια που έχουν φρέσκο ψαράκι κατευθείαν από τις τράτες. Μάλιστα, ακριβώς απέναντι είναι οι Σπέτσες όπου απέχουν μόνο 16 ναυτικά μίλια. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες για διακοπές.
  • Στον Άνω Τυρό που βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Πάρνωνα έχει ωραίες διαδρομές για πεζοπορία.  Εκεί, τα περισσότερα σπίτια έχουν κρατήσει τα κυνουρικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής τους. Ο Άνω Τυρός είναι ιδιαίτερα γραφικός, χτισμένος αμφιθεατρικά σε βουνολαγιάμε θέα στη θάλασσα.
  • Θα κολυμπήσεις σίγουρα στην παραλία Τιγάνι, ιδανική για οικογένειες, με πεντακάθαρα νερά.
  • Εκδρομή στο Λεωνίδιο: Αφού έφτασες ως εκεί πήγαινε ως το Λενίδι, έναν ιδιαίτερο παραδοσιακό οικισμό, ο οποίος βρίσκεται κάτω από έναν κόκκινο βράχο.
  • Φεύγοντας πάρε μαζί σου γλυκό μελιτζανάκι –τοπικό γλυκό- και μέλι. Η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για τα τσακώνικα παξιμάδια της.

https://www.instagram.com/p/BBuTuB2CsS9/

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τρανάς