Η άνοιξη φέρνει μαζί της το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, την φράουλα. Αυτές τις ημέρες απολαμβάνω τους πάγκους της μαναβικής που έχουν σε πρώτο πλάνο αυτό το κόκκινο, νοστιμότατο φρούτο.

Πριν μερικά χρόνια, ένας γεωπόνος μου είχε πει πως η φράουλα θεωρείται το πιο βρώμικο φρούτο για αυτό προτείνω να την αγοράζεις μόνο από τον μανάβη που εμπιστεύεσαι γιατί ξέρεις τι θα σου δώσει.

Μάλιστα, όταν μου το είχε πει αποφάσισα στο χωριό του μπαμπά μου, στο Παλιούρι της Καρδίτσας, να φυτέψω τις δικές μου φράουλες. Βρήκα σπόρους και μαζί με την γιαγιά μου τις φυτέψαμε. Πραγματικά, έφαγα τις πιο νόστιμες φράουλες!! Οι ρίζες τους απλώθηκαν και κάθε χρόνο η σοδειά μου μεγαλώνει.

Κι επειδή αγαπώ ιδιαίτερα τη μαρμελάδα φράουλα μπορούσα να φτιάχνω πια τη δική μου χωρίς συντηρητικά.

Η συνταγή που έχω είναι πολύ εύκολη, δεν χρειάζεται ζάχαρη και διατηρείται στο ψυγείο για μία βδομάδα.

 

Υλικά

7 κεσεδάκια με φράουλες ή 900 γραμμάρια

¼ μέλι- αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις λίγο παραπάνω

¼ χυμό λεμονιού –μόνο φρέσκο

3 κουταλάκια ξύσμα από λεμόνι

Εκτέλεση

Ξεκινάς πλένοντας πολύ καλά τις φράουλες και βγάζοντας τα κοτσάνια τους. Τις κόβεις σε μικρά κομματάκια, τις βάζεις μέσα σε μια κατσαρόλα και αρχίζεις να τις πολτοποιείς με τα χέρια σου. Έπειτα προσθέτεις το μέλι, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και αφήνεις το μείγμα να βράσει κατά προτίμηση σε μέτρια φωτιά. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύεις με τη σπάτουλα μέχρι το μείγμα να πήξει. Χρειάζεται περίπου 40-45 λεπτά. Άφησε την μαρμελάδα να κρυώσει και έπειτα βάλε την σε γυάλινο βάζο. Διατηρείται στο ψυγείο για μία βδομάδα, αφού δεν έχει ούτε ζάχαρη, ούτε συντηρητικά.

 

Ps: Οι φωτογραφίες είναι από το κήπο και τη σοδειά μου