Η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου, φέτος, συμπλήρωσε 90 χρόνια. Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ήταν ο Jimmy Kimmel. Καλωσορίζοντας το κοινό του Dolby Theater ξεκίνησε με ένα τρολάρισμα: «Φέτος, αν ακούσετε το όνομα σας, μη σηκωθείτε αμέσως, δώστε μας λίγο χρόνο να σιγουρευτούμε…» σχολίασε.

Το περσινό στιγμιότυπο όπου το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πήρε αρχικά το La La land, ενώ μεγάλος νικητής ήταν το Moonlight ξύπνησε τις μνήμες του κοινού και των τηλεθεατών που παρακολουθούσαν την απονομή των βραβείων.

Η φετινή βραδιά κύλησε χωρίς απρόοπτα και με τα φαβορί να λαμβάνουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Μάλιστα, η Ακαδημία έβαλε τους ίδιους παρουσιαστές με πέρυσι να ανακοινώσουν το Όσκαρ στη κατηγορία Καλύτερης Ταινίας. Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουει ανέβηκαν ξανά στη σκηνή, όμως, αυτή την φορά τσέκαραν ξανά και ανακοίνωσαν τον σωστό νικητή.

Και σ’ αυτή την εκδήλωση το σκάνδαλο Weinstein και το κίνημα Time’s Up –που σκοπό έχει να σταματήσει η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών- είχαν τον πρώτο λόγο.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν η ταινία του Guillermo del Toro, “The Shape of Water”, κερδίζοντας συνολικά 4 Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Μουσικής και Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.

Τα φετινά Όσκαρ είχαν κι πάλι ελληνικό χρώμα. Ο ελληνικής καταγωγής  Alexandre Desplat απέσπασε το βραβείο Όσκαρ στη κατηγορία Καλύτερη Μουσική για την ταινία «Τhe Shape of Water» και το αφιέρωσε στις κόρες του. Μάλιστα, έκανε αναφορά για την ελληνική του καταγωγή. «Ευχαριστώ, είναι καταπληκτικό! Η μητέρα μου γίνεται 90 φέτος, και νομίζω θα είναι πολύ χαρούμενη. Είναι Ελληνίδα, παρεμπιπτόντως» σχολίασε επί σκηνής.

Ας δούμε αναλυτικά τους φετινούς νικητές:

Καλύτερη ταινία

The shape of water

Σκηνοθεσίας

Guillermo del Toro, The Shape of Water

Α’ Γυναικείου Ρόλου

Frances McDormand – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

A’ Αντρικού Ρόλου

Gary Oldman – Darkest Hour

Β΄ Γυναικείου Ρόλου

Allison Janney, I, Tonya

Β΄ Αντρικού Ρόλου

Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Κινουμένων Σχεδίων

Coco

Πρωτότυπο Σενάριο

Get Out (Jordan Peele)

Διασκευασμένο σενάριο

Call Me by Your Name (James Ivory)

Ξένης ταινίας

«Μια φανταστική γυναίκα» (Χιλή) A Fantastic Woman

Ταινία Μικρού Μήκους

The Silent Child

Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους

Dear Basketball

Ντοκιμαντέρ

Icarus

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

Heaven is a Traffic Jam on the 405

Ήχος

Dunkirk

Μιξάζ

Dunkirk

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

The Shape of Water

Μοντάζ

Dunkirk

Φωτογραφία

Blade Runner 2049

Μακιγιάζ και Κομμώσεις

Darkest Hour

Οπτικά Εφέ

Blade Runner 2049

Κουστούμια

Phantom Thread

Τραγούδι

Remember Me (from Coco)

Μουσική

Alexandre Desplat – The Shape of water