Oscar με άρωμα Ελλάδας
Η σημερινή βραδιά είναι απόλυτα αφιερωμένη στα Oscars που σε λίγες ώρες θα πραγματοποιηθούν στο Dolby Theater με παρουσιαστή τον Jimmy Kimmel.
Από την η 90η απονομή των βραβείων δεν λείπει το ελληνικό χρώμα, καθώς ο μουσικός Alexander Desplat έχει μία υποψηφιότητα.
Ας δούμε την πορεία των Ελλήνων καλλιτεχνών στα Oscars
2017: Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου διεκδίκησαν το Oscar πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία τους «Αστακός».
Την ίδια χρονιά, η Δάφνη Ματζιαράκη, ήταν υποψήφια στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους με την ταινία της «4.1 Miles».
2014: Ο Ελληνογάλλος μουσικός Alexandre Desplat –έχει ήδη 7 υποψηφιότητες- κέρδισε το πολυαναμενόμενο αγαλματίδιο για την μουσική της ταινίας «Τhe grand Hotel Budapest».
Την ίδια χρονιά, ο Aλεξάντερ Ντινελάρης πήρε Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία «Birdman» -το μοιράστηκε με τους Aλεχάντρο Ιναρίτου, Νίκολας Γιακομπόνε και Αρμάντο Μπο.
2013: Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, διευθυντής φωτογραφίας, ήταν υποψήφιος για την «Νεμπράσκα» σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν, του οποίου οι γονείς έχουν ελληνική καταγωγή.
2011: Ο Αλεξάντερ Πέιν πήρε το Oscar διασκευασμένου σεναρίου για τους Απογόνους.
Εκείνη την χρονιά το συγγραφικό δίδυμο Λάνθιμος- Ευθυμίου ήταν πρώτη φορά υποψήφιοι για την ταινία τους «Κυνόδοντα»στη κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας.
2009: Ο σκηνοθέτης Λουί Ψυχογιός, με ελληνική καταγωγή, κερδίζει Oscar στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για το «The Cove».
2007: Η Πατρίτσια Φιλντ, η οποία έχει ελληνική καταγωγή, ήταν υποψήφια για το βραβείο ενδυματολογίας στην ταινία «Ο διάβολος φοράει Prada».
Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε ο Τζορτζ Μίλλερ, Ελληνοαυστραλός για την ταινία κινουμένων σχεδίων, το «Happy Feet».
2004: Είναι η χρονιά που ο Αλεξάντερ Πέιν κέρδισε το πρώτο του βραβείο Oscar στη κατηγορία Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία «Πλαγίως».
2003: Η Νία Βαρντάλος διεκδίκησε το Oscar στη κατηγορία Πρωτότυπο Σενάριο για την ταινία «My Big Fat Greek Wedding».
2001: Η Χριστίνα Λαζαρίδη ήταν υποψήφια για το Oscar Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το «One Day Crossing».
1995: Ο Τζορτζ Μίλλερ διεκδίκησε Oscar σε δύο κατηγορίες, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για το «Babe».
1993: Ο Τζορτζ Μίλλερ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Oscar στη κατηγορία Πρωτότυπο Σενάριο της ταινίας «Το λάδι του Λορέντζο».
1991: Ο Ντιν Ταβουλάρις, διευθυντής φωτογραφίας, διεκδικεί χρυσό αγαλματίδιο για την ταινία «Νονός 3».
Την ίδια χρονιά, η ταινία «Mediterraneo» τιμήθηκε με βραβείο Oscar στη κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας. Πρωταγωνίστρια της ταινίας ήταν η Βάνα Μπάρμπα.
1989: Ο Ντιν Ταβουλάρις κερδίζει υποψηφιότητα στη κατηγορία Καλύτερη Φωτογραφία για την ταινία «Tucker: The Man and His Dream»
1988: Η Ολυμπία Δουκάκις, η οποία έχει ελληνική καταγωγή, παίρνει το βραβείο Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Moonstruck».
1983: Ο σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, διεκδικεί βραβείο για την ταινία «Αγνοούμενοι» -να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη ταινία πήρε Oscar στη κατηγορία Διασκευασμένο Σενάριο.
1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Μουσικής στη ταινία «Δρόμοι της Φωτιάς
1980: Ο Ντιν Ταβουλάρις, διευθυντής φωτογραφίας, ήταν υποψήφιος για Oscar Φωτογραφίας στη «Αποκάλυψη τώρα».
1979: Ο Ντιν Ταβουλάρις ήταν υποψήφιος για βραβείο Φωτογραφίας της ταινίας «The Brinks’ Job».
1977: Η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ιφιγένεια» διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο.
1976: Ο Κρις Σάραντον, ελληνοαμεριανικής καταγωγής, διεκδίκησε Oscar Β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Σκυλίσια μέρα».
1975: Ο διευθυντής φωτογραφίας Ντιν Ταβουλάρις πήρε το βραβείο Oscar της ταινίας «Νονός 2».
Την ίδια χρονιά, ο Τζον Κασσαβέτης, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ήταν υποψήφιος στη κατηγορία Καλύτερη Σκηνοθεσία της ταινίας του «A woman under the Influence».
1974: Η ς Θεώνη Βαχλιώτη-Ολντριζ, ενδυματολόγος, κερδίζει το Oscar της ταινίας «Υπέροχος Γκάτσμπι», στη κατηγορία Κοστούμια. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν οι Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μία Φάροου.
1970: Η ταινία του σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, «Ζ» διεκδικεί Oscar στις κατηγορίες: Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερη Ταινία και Διασκευασμένου Σεναρίου.
1969: Ο Τζον Κασσαβέτης ήταν υποψήφιος στη κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία «Faces».
1968: Ο Τζον Κασσαβέτης ήταν υποψήφιος για Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Και οι 12 ήταν καθάρματα».
1966: Ο σκηνοθέτης, Βασίλης Γεωργιάδης, ήταν υποψήφιος για Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο».
1965: Η ταινία του σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη, «Ζορμπάς» είχε τρεις υποψηφιότητες για Oscar: Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερη Ταινία και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Τελικά ένα από τα Oscar που κέρδισε ήταν αυτό της Σκηνογραφίας όπου το πήρε ο Βασίλης Φωτόπουλος.
1964: Ο Βασίλης Γεωργιάδης ήταν υποψήφιος με τα «Κόκκινα Φανάρια» για το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Εκείνη την χρονιά, ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Ελία Καζάν (το πραγματικό του όνομα ήταν Ηλίας Καζατζόγλου) ήταν υποψήφιος για Oscar Σκηνοθεσίας για την ταινία «Αμέρικα, Αμέρικα».
1963: Ο Τέλης Σαβάλας ήταν υποψήφιος στη κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου της ταινίας «Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ».
Την ίδια χρονιά, η ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη-Ολντριζ ήταν υποψήφια για την «Φαίδρα» του Ζιλ Ντασέν, ενώ ο Μιχάλης Κακογιάννης στη κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για την «Ηλέκτρα».
1962: Ο Γιώργος Τσακίρης παίρνει Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «West Side Story».
1961: Η Μελίνα Μερκούρη ήταν υποψήφια στη κατηγορία Ά Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και η ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ στη κατηγορία Καλύτερα Κοστούμια. Εκείνη τη βραδιά, ο Μάνος Χατζιδάκης απέσπασε το Oscar για την μουσική του στην συγκεκριμένη ταινία.
1956: Ο Ελίας Καζάν ήταν υποψήφιος για το Oscar Σκηνοθεσίας της ταινίας «Ανατολικά της Εδέμ».
1955: Ο σκηνοθέτης Ελίας Καζάν κατακτά το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο για την ταινία του «Το λιμάνι της αγωνίας».
1952:Ο Ελίας Καζάν διεκδίκησε Oscar Σκηνοθεσίας για την ταινία «Λεωφορείο ο Πόθος».
1948: Ο Ελίας Καζάν κερδίζει το Oscar για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Συμφωνία Κυρίων».
1943: Η Κατίνα Παξινού κερδίζει το Oscar Β΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα». Αξίζει να σημειώσουμε πως ήταν η μοναδική μη Αμερικανίδα ηθοποιός που κέρδισε αυτή την σημαντική διάκριση.
1937:Ο Ερμής Παναγιωτόπουλος, ελληνοαμερικανός και γνωστός ως Hermes Pan, πήρε το το Oscar για τις χορογραφίες του στην ταινία «A Damsel in Distress».
1936: Ο Hermes Pan ήταν υποψήφιος για τις χορογραφίες τους στην ταινία «Swing Time» .
1935: Ο Hermes Pan ήταν υποψήφιος για το Oscar για τις χορογραφίες τους στην ταινία «Top Hat».