Πρόταση για θέατρο: «Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν», στο Οδού Κυκλάδων.
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πρόταση για θέατρο: «Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν», στο Οδού Κυκλάδων.

Η νεαρή Μαρία παντρεύεται τον Χέρμαν, εν μέσω βομβαρδισμών και ζούνε μαζί  «για μισή μέρα και μια ολόκληρη νύχτα». Εκείνος φεύγει για το Ανατολικό μέτωπο και η γυναίκα μάταια τον περιμένει να γυρίσει πίσω. Έχοντας την πληροφορία πως είναι νεκρός, προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της, μέσα στα ερείπια του πολέμου. Η γνωριμία της με ένα βιομήχανο υφασμάτων της προσφέρει την ευκαιρία που ζητά. Τίποτα δεν τη σταματά μπροστά στην επίτευξη του στόχου. Κοιτάζει μόνο το μέλλον και ξεχνά το παρελθόν, προκειμένου να πετύχει το όνειρό της. Η επιστροφή του συζύγου θα ανατρέψει ριζικά την εξέλιξη των πραγμάτων. Η Μαρία Μπράουν, έχοντας βιώσει την προδοσία, οδηγείται στο αναπάντεχο και τραγικό της τέλος.  Το “Οικονομικό θαύμα” αποδεικνύεται, κατά τα λόγια του σπουδαίου μελετητή  Τζορτζ Στάινερ, ένα “κούφιο θαύμα”.

«Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν» υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ – από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Γερμανικού κινηματογράφου και θεάτρου. Η ταινία αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με θέμα την ιστορία της Γερμανίας, αμέσως μετά την ήττα του Ναζισμού, κατά την περίοδο του ‘οικονομικού θαύματος”.

Η Μαρία Μπράουν αναφέρει: «Προτιμώ να κάνω εγώ τα θαύματα, παρά να περιμένω να γίνουν».  Η θρυλική, όπως πλέον θεωρείται, ανοικοδόμηση της Γερμανίας και το οικονομικό θαύμα”  μετά τον πόλεμο, ισοδυναμούσε με εξάλειψη του πρόσφατου παρελθόντος του ίδιου του έθνους. Ο απαιτούμενος όγκος εργασίας σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας νέας, απρόσωπης πραγματικότητας, απέκλεισε εκ των προτέρων κάθε ενδεχόμενη αναμέτρηση με το παρελθόν, στρέφοντας το βλέμμα των ανθρώπων αποκλειστικά προς το μέλλον και αναγκάζοντάς τους να αποσιωπήσουν και να λησμονήσουν το πάθημά τους. Η απώλεια των αισθήσεων και των αισθημάτων αποτέλεσε προϋπόθεση για την “επιτυχία’.

Η παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, στο θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», με πρωταγωνίστρια τη Λένα Παπαληγούρα έχει ενδιαφέρον. Ο σκηνοθέτης αλλάζει την ομιλία των ηθοποιών, δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα της εποχής ακόμα και στο video wall και παίζει με τις προσωπικότητες των ηρώων. Το κείμενο είναι σκληρό αλλά βαθύτατα αληθινό… όπως συμβαίνει με την πραγματικότητα.

Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Μάξιμος Μουμούρης, Γιάννης Νταλιάνης,
Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιώργος Συμεωνίδης, Νίκος Γεωργάκης

 

Μέρες και ώρες παραστάσεων :

Τετάρτη 20.00

Πέμπτη-Παρασκευή 20.30

Σάββατο 21.00

Κυριακή 19.00

 

Τιμές εισιτηρίων :

Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 16€ κανονικό, 12€ φοιτητικό/ανέργων/ΑμεΑ

Σάββατο – Κυριακή : 18€ κανονικό, 12€ φοιτητικό/ανέργων / ΑμεΑ

 

Η παράσταση είναι κατάλληλη από 15 ετών και πάνω