Το γραφικό χωριό βρίσκεται στο νομό Φθιώτιδας, περίπου δύο ώρες από την Αθήνα, χτισμένο στις πλαγιές της Οίτης. Σύμφωνα με τις παραδόσεις των κατοίκων, το χωριό πήρε σλαβική ονομασία και αποτελεί τον πιο ορεινό προορισμό σ’ ολόκληρο τον νομό.

Η Παύλιανη έχει δύο οικισμούς: την Άνω και την Κάτω και τα τελευταία χρόνια προσελκύσει όλο και περισσότερους ταξιδευτές, οι οποίοι αναζητούν την ηρεμία, τη χαλάρωση σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο μιας και ο συγκεκριμένος προορισμός βρίσκεται μέσα σε ένα πυκνό ελατόδασος. Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό θα διαπιστώσεις πως η πέτρα και το ξύλο πρωταγωνιστούν στα σπίτια των κατοίκων όπου βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.

Τα αξιοθέατα του χωριού

  • Στην Άνω Παύλιανη είναι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου όπου θα απολαύσεις τη μοναδική θέα στο Μαλιακό Κόλπο, ενώ το καμπαναριό είναι φτιαγμένο από τον 19ο αιώνα.
  • Μεταξύ των δύο οικισμών βρίσκεται το Μουσείο Υδροκίνησης –με μια στάση εκεί θα δεις το Νεροπρίονο, το Νερόμυλο, το Μαντάνι και τη Νεροτριβή.
  • Το δάσος της Παύλιανης και το πάρκο αναψυχής. Πανύψηλα έλατα, πλατάνια, σπάνιοι σχηματισμοί δέντρων και ο ήχος του ποταμού Ασωπού συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που πρέπει να το διασχίσεις για να σου αποκαλύψει τις ομορφιές του. Εκεί μέσα, περίπου μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας, βρίσκεται το ψυχαγωγικό πάρκο με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Θα βρεις αιώρες, γήπεδο για river volley στρωμένο με ροκανίδι και ξύλινες κερκίδες, πάγκοι για πικ-νικ και κτιστή ψησταριά. Από τις πιο ξεχωριστές και πρωτότυπες εμπειρίες είναι το πέρασμα με χειροκίνητο τελεφερίκ πάνω από τον ποταμό. Μάλιστα, σ αυτό το σημείο του πάρκου τίθεται σε λειτουργία ένα πάρκο υδροκίνησης, με αργαλειούς και νερόμυλους, ώστε να μαθαίνουν οι επισκέπτες πώς υφαίνονταν και πλένονταν τα ρούχα στις παλαιότερες εποχές.
  • Βόλτα στην υπαίθρια αγορά στην πλατεία της Κάτω Παύλιανης. Αποτελεί ιδανική επιλογή για να προμηθευτείς τοπικά αγροτικά προϊόντα όπως μήλα, φασόλια, πατάτες, μέλι, καρύδια, τσάι του βουνού και ρίγανη.
  • Το μονοπάτι του άγνωστου καλλιτέχνη. Ανάμεσα στην Άνω και Κάτω Παύλιανη υπάρχει μια ταμπέλα για το μονοπάτι με τον καταρράκτη. Οι ξύλινες πινακίδες είναι ζωγραφισμένες στο χέρι με την ονοματοδότηση των διαδρομών.  Διασχίζοντας το μονοπάτι θα σου μοσχομυρίσει νωπό χώμα, σκίνα, κισσό και βελανίδι.

Όσο για τη γαστρονομία της περιοχής θα βρεις νόστιμες επιλογές σε φαγητά για να συνοδεύσεις το ντόπιο κρασί. Τυριά παραγωγής των κατοίκων, σαλάμια, κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και φυσικά τουρσιά που ταιριάζουν απόλυτα με το παραδοσιακό τους κόκκινο κρασί.

Ένας διαφορετικός προορισμός για όσους επιθυμούν ήρεμες και οικογενειακές διακοπές.

 

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου

Instagram: alek_pap