Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας, όπως του αξίζει, αρκεί να δημιουργήσουμε κάποιες ρουτίνες μέσα στην ημέρα.

Ο Μάρτιος είναι ένας πολύ καλός μήνας ανασύνταξης. Μετά από μια μικρή ξεκούραση που χρειαζόμαστε στο τέλος των γιορτών και με το χειμώνα να θέλουμε να «κλειστούμε» λίγο περισσότερο στο σπίτι έρχεται η άνοιξη να μας ανανεώσει.

Η ημέρα έχει αρχίσει να μεγαλώνει, η διάθεση μας αλλάζει, τα πουλόβερ αρχίζουν απλά να πιάνουν χώρο στην ντουλάπα μας και οι βόλτες στην πόλη μετά τη δουλειά είναι από τις αγαπημένες εξόδους.

Μπαίνοντας για τα καλά στην άνοιξη μπορείτε να αλλάξετε κάποιες συνήθεις που δεν σας έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα και να κάνετε ένα restart. Στο Stylist βρήκα ένα άρθρο που γκουρού της ευεξίας δίνουν tips για να δημιουργήσουμε μια θετική αυτοφροντίδα.

Πείτε «Ναι» στη σωματική κίνηση

Η άσκηση είναι ότι καλύτερο να βάλετε στην καθημερινότητα σας για να αλλάξει η διάθεση σας, να δυναμώσετε την υγεία σας και να γίνει μια απολαυστική ρουτίνα. Στην αρχή αλλάξτε μικρά πράγματα, όπως αντί να πάτε κάπου κοντά με το αυτοκίνητο προτιμήστε να περπατήσετε, ενώ το Σαββατοκύριακο αφιερώστε χρόνο για βόλτα στη θάλασσα ή στο βουνό -ακόμα και μέσα στη γειτονιά σας.

«Η σωματική κίνηση βασίζεται σε αυτή την ιδέα, εστιάζοντας σε αργές, προσεκτικές κινήσεις που σας συνδέουν με τις σωματικές σας αισθήσεις», εξηγεί η σωματική προπονήτρια Dani Tonks.

Τελικά, η πρακτική βοηθά στην εναρμόνιση του σώματος και του νου, καλλιεργώντας την αίσθηση της γείωσης, της χαλάρωσης και της βαθύτερης σύνδεσης με τον εαυτό σας, ενώ στα οφέλη της περιλαμβάνονται ο βελτιωμένος ύπνος, η ενισχυμένη επίγνωση του σώματος και η μείωση του στρες και του άγχους.

Ωστόσο, ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τη σωματική κίνηση είναι ότι μπορείτε να την εφαρμόσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας για να μεγιστοποιήσετε τον αντίκτυπό της.

Απόλαυσε την ιεροτελεστία του ντουζ

Για πολλούς από εμάς, το ντους είναι ένας σημαντικός χώρος. Μπορεί να είναι το μέρος όπου επεξεργαζόμαστε τα γεγονότα της ημέρας, όπου έχουμε τις καλύτερες αστραπές δημιουργικότητας ή απλά όπου πηγαίνουμε για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο φροντίζοντας τον εαυτό μας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, αυτά τα πέντε λεπτά κάθε πρωί ή βράδυ δεν πρέπει ποτέ να γίνουν ένα βήμα της ημέρας σας που το περνάτε βιαστικά χωρίς δεύτερη σκέψη. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως το ακριβώς αντίθετο: μια ιερή στιγμή χρόνου που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να προβληματιστείτε, να επαναφέρετε και να χαλαρώσετε.

«Το να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να είναι πραγματικά παρών στο ντους – και όχι απλώς να κάνει τις κινήσεις του – μπορεί να είναι ένας πραγματικά ισχυρός τρόπος για να δώσετε χώρο στον εαυτό σας και να είστε σκόπιμοι ακόμη και για την πιο μικρή ενέργεια, όπως ο καθαρισμός του προσώπου σας ή το πλύσιμο του σώματός σας», εξηγεί η Calypso Barnum-Bobb, σωματική θεραπεύτρια αναπνοής, προπονήτρια αυθεντικότητας και συνιδρύτρια του People Like Us.

Δημιουργήστε ένα «μενού ντοπαμίνης» για να αποφύγετε το doom scroll

Έχετε πει ποτέ στον εαυτό σας ότι θα κάνετε έναν «γρήγορο έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», μόνο και μόνο για να αφήσετε τελικά το τηλέφωνό σας κάτω και να συνειδητοποιήσετε ότι έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ώρας; Δεν είστε οι μόνοι.

Η μείωση του χρόνου που αφιερώνετε στην οθόνη σας είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αποφάσεις για το νέο έτος, για κάποιο λόγο. Βέβαια, μπορεί να μην μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τη χρήση των συσκευών μας, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να δίνουμε την ίδια προσοχή στη δημιουργία ενός θετικού διαδικτυακού περιβάλλοντος όπως και στους χώρους μας εκτός σύνδεσης.

«Η ενσωμάτωση της προσεκτικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ρουτίνες αυτοφροντίδας μας είναι απαραίτητη, επειδή βοηθά στη διατήρηση υγιών ορίων μεταξύ των ψηφιακών και των πραγματικών μας εμπειριών», συμφωνεί η προπονήτρια θετικής ψυχολογίας Anna Shears. «Όταν διαχειριζόμαστε ενεργά την κατανάλωσή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – για παράδειγμα, ορίζοντας συγκεκριμένες ώρες για τον έλεγχο των πλατφορμών, επιμελούμε τις ροές μας ώστε να περιλαμβάνουν πιο θετικό περιεχόμενο ή εφαρμόζοντας τακτικές ψηφιακές αποτοξινώσεις – είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε χώρο για πιο ικανοποιητικές δραστηριότητες αυτοφροντίδας».