Εκδρομή στην Αρεόπολη: Το πέτρινο χωριό της Λακωνίας που αξίζει να αποδράσετε -Σαν πίνακας ζωγραφικής
Ανακαλύψτε αυτό το πανέμορφο πέτρινο χωριό της Λακωνίας, την Αρεόπολη off season για να απολαύσετε τις ομορφιές ενός γραφικού τόπου.
Κάποια μέρη αξίζει να τα επισκεπτόμαστε εκτός της τουριστικής περιόδου έτσι ώστε να απολαύσουμε τις ομορφιές που κρύβει ο εκάστοτε τόπος. Από τα πιο must χωριά, της Πελοποννήσου, είναι η Αρεόπολη που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εγώ επισκέφτηκα την Αρεόπολη αρχές Ιουνίου που ακόμα δεν έχει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, τη συνδύασα με τη γραφική Καρδαμύλλη, απολαμβάνοντας τις βόλτες μέσα στα σοκάκια του πέτρινου χωριού. Θα σας πρότεινα να βάλετε την Αρεόπολη στις ανοιξιάτικες ή φθινοπωρινές σας εξορμήσεις για να εξερευνήσετε με ηρεμία τον τόπο και να απολαύσετε την τοπική γαστρονομία του.
Πρόκειται για ένα μικρό πέτρινο χωριό, που βρίσκεται στη Λακωνία, και είναι «φωλιασμένη» σε εκείνο το σημείο της Μάνης που αν ο επισκέπτης δεν γνωρίζει το πιο σίγουρο είναι να τη προσπεράσει, μιας και το Λιμένι και η μαγευτική Καρδαμύλη πάνω στη θάλασσα φαντάζουν ιδανικό μέρος για αποδράσεις στη Πελοπόννησο. Φτάνοντας, ωστόσο, στο προορισμό μπροστά του εξαπλώνεται ένα χωριό βγαλμένο από σκηνικό ταινίας.
Αρεόπολη: Εξερευνώντας τα σοκάκια και την πλατεία των Αθανάτων
Για να γνωρίσετε την Αρεόπολη θα αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο, θα κατευθυνθείτε στην εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου και Παναγίτσας -είναι διπλός ναός – μέσα στα λιθόστρωτα σοκάκια, όπου θα βρείτε μικρά μαγαζάκια με αναμνηστικά, αλλά και παραδοσιακά ταβερνάκια. Στη συνέχεια θα στρίψετε δεξιά για να πάρετε το δρόμο προς την κεντρική πλατεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σταματήσετε σε πολλά σημεία για να βγάλετε την τέλεια ινσταγκραμική φωτογραφία.
Στη πλατεία Αθανάτων στέκεται επιβλητικό το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη -οι ντόπιοι που θα βρείτε είναι πρόθυμοι να εξιστορήσουν ιστορίες του τόπου. Περπατήστε μέσα στα σοκάκια της Αρεόπολης για να δείτε τα πέτρινα αρχοντικά, τις περιποιημένες αυλές των σπιτιών, αλλά και τα πυργόσπιτα που κουβαλούν, ανά τους αιώνες, τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christina Zachou (@chzachou)
Στην Αρεόπολη υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί ναοί που έχουν τοιχογραφίες από περασμένους αιώνες -κάντε μια στάση, μεταξύ άλλων, στο διπλό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και Παναγίτσα, στη πλατεία Νιαρχάκου, στο Ναό των Ταξιαρχών με το εντυπωσιακό καμπαναριό του 1836, όπου εκκλησιάστηκαν οι Μανιάτες πριν δώσουν όρκο «Νίκη ή Θάνατος» – θα δείτε την εντυπωσιακή σημαία – και στο Ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου με τοιχογραφίες από το 1746. Στα αξιοθέατα του τόπου είναι και ο Πύργος Καπετανάκου που κτίστηκε το 1865, χαρακτηριστικό δείγμα μανιάτικης αρχιτεκτονικής, και πλέον έχει γίνει ξενώνας κρατώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατασκευής του.
Ξεκινήστε την ημέρα σας από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο «Το ψωμί της Μηλιάς» για να γευτείτε πίτες, ψωμί, κουλουράκια και λαλάγγια, ενώ στα παραδοσιακά ταβερνάκια θα βρείτε την τραβηχτή Μάνης, πιάτα με κρέας και τη μανιάτικη καρμπονάρα δηλαδή σκιουφιχτά σε καμένο βούτυρο με τηγανητό αυγό από πάνω.