Τα ζυμαρικά αν δεν βραστούν όπως πρέπει λασπώνουν και χάνουν τη γεύση τους. Τα μυστικά για να τα βράζετε σωστά και να απολαμβάνετε την τέλεια μακαρονάδα.

Από τα αγαπημένα φαγητά της ιταλικής κουζίνας, που λατρεύουμε κι εμείς,είναι τα ζυμαρικά που φτιάχνονται εύκολα, συνδυάζονται με κρέας, ψάρι και θαλασσινά, ενώ είναι το τέλειο comfort food όταν θέλετε να ετοιμάσετε κάτι γρήγορο.

Είτε με κόκκινες σάλτσες, είτε με λευκές,ακόμα και μια απλή μακαρονάδα με τριμμένο τυρί για να υπάρχει η απόλυτη ισορροπία στη γεύση και το αποτέλεσμα να συναρπάσει τον ουρανίσκο σας πρέπει να βράσετε σωστά τα μακαρόνια.

Την περίοδο της νηστείας μπορείτε να φτιάξετε συνταγές για απίθανες μακαρονάδες.

Έχοντας ζήσει, δύο χρόνια στη Νάπολη, έμαθα μερικά βασικά tips για το τέλειο βράσιμο των ζυμαρικών.

Πώς να βράζετε σωστά τα ζυμαρικά

Χρησιμοποιήστε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα

Τα μακαρόνια θέλουν χώρο για να βραστούν σωστά και να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις οπότε χρησιμοποιείστε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα. Ακόμα και μια μικρή μερίδα να φτιάξετε προτιμήστε μεγαλύτερη κατσαρόλα για τον σωστό βρασμό τους.

Χρησιμοποιήστε άφθονο νερό

Για να βράσουν σωστά τα μακαρόνια και να μην σας κολλήσουν βάλτε στην κατσαρόλα άφθονο ζεστό νερό. Σίγουρα πρέπει να βράσουν μέσα σε μπόλικο νερό και το νερό να τα ξεπερνάει.

Το νερό πρέπει να έχει πάρει βράσει

Πρώτα βράζει καλά το νερό και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα μακαρόνια. Για να γλιτώσετε χρόνο, στην ηλεκτρική κουζίνα, ζεστάνετε νερό στον βραστήρα και μετά το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Αφήστε κι εκεί να πάρουν μια βράση μέχρι να ρίξετε τα μακαρόνια.

Ρίξτε αλάτι και λάδι μέσα στο ζεστό νερό

Μόλις ρίξετε το νερό στην κατσαρόλα, μην παραλείψετε να ρίξετε αλάτι και λίγο λάδι που βοηθά ώστε τα ζυμαρικά να μην κολλήσουν. Το αλάτι το ρίχνετε για να βράσουν μέσα στο νερό και να μην είναι άνοστα.

Ανακατέψτε αμέσως μόλις ρίξετε τα μακαρόνια

Αφού ρίξετε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα ανακατέψτε καλά και κάντε το πάλι μετά από δύο – τρία λεπτά.

Δείτε το χρόνο βρασίματος

Κάθε ζυμαρικό αναγράφει το χρόνο βρασίματος του, αλλά δεν είναι πάντα ενδεικτικό. Εξαρτάται πάντα από τη δύναμη της κουζίνας. Για παράδειγμα στην Ιταλία μαγειρεύουν σε κουζίνες με γκάζι που σημαίνει ότι ο χρόνος μαγειρέματος είναι πιο γρήγορος από της ηλεκτρικής κουζίνας. Δείτε πόση ώρα έχει χρόνο βρασίματος και δοκιμάστε για σιγουριά.

Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σας λίγο πριν το al dente

Το σωστό βράσιμο για τα μακαρόνια είναι το al dente. Αν θέλετε να βάλετε τα μακαρόνια σε κάποια σάλτσα, που σημαίνει θα τα ενσωματώσετε να βράσουν μέσα στην σάλτσα, θα πρέπει να τα βγάλετε λίγο πριν το al dente. Αλλιώς θα παραβράσουν και η σάλτσα δεν θα »κάθεται» πάνω στο ζυμαρικό.

Κρατήστε το νερό για τα ζυμαρικά

Για οποιαδήποτε σάλτσα θέλετε να φτιάξετε μην παραλείψετε να κρατήσετε λίγο από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια. Δίνουν γεύση και ενσωματώνονται όλα τα υλικά μαζί για τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.