Οι θεατρικές παραστάσεις που ξεχώρισα και προτείνω να δείτε
Οι παραστάσεις της φετινής σεζόν που έχω ξεχωρίσει μέχρι τώρα και προτείνω να δείτε στο θέατρο. Μονόλογοι, σύγχρονα και πιο κλασικά έργα.
Η φετινή σεζόν στα αθηναϊκά θέατρα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον έχοντας μεγάλη ποικιλία σε έργα -σύγχρονα, αλλά και κλασικά που έχουν καταφέρει να είναι πάντα επίκαιρα.
Έχοντας δει αρκετές θεατρικές παραστάσεις, μέχρι τώρα, έχω ξεχωρίσει 5 έργα που αξίζει να τα δείτε μέχρι την Κυριακή των Βαϊών που ολοκληρώνεται η φετινή θεατρική σεζόν.
5 θεατρικές παραστάσεις που ξεχώρισα
Σπυριδούλες στο θέατρο Τζένη Καρέζη
Οι sold out «Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη μετά από μία θριαμβευτική σειρά παραστάσεων στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2023 επέστρεψαν στη θεατρική σκηνή για να δώσουν φωνή στις γυναίκες που υπήρξαν ψυχοκόρες και οικιακές εργάτριες, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, παλεύοντας για την αυτοδιάθεσή τους. H παράσταση της ομάδας 4Frontal εκκινεί από την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της δεκαετίας του 1950. Μάλιστα, η ιστορία αφηγείται την αλήθινή ιστορία της «Σπυριδούλας» που πήγε ως ψυχοκόρη σε μια εύπορη οικογένεια και πέρασε πολλά δεινά από το ζευγάρι. Η ιστορία της, που έφτασε μέχρι σε δίκη, έγινε πρωτοσέίσο στον Τύπο της εποχής.
Άποψη: Πρόκειται για μια καλοκουρδισμένη παράσταση που από την αρχή μέχρι το τέλος κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού έχοντας ρυθμό, δυνατό κείμενο και εξαιρετικές ερμηνείες επί σκηνής. Από τα πιο δυνατά σημεία της παράστασης ο μονόλογος που καταγράφει τα γεγονότα που βίωσε η Σπυριδούλα με την περιγραφή να είναι τόσο ισχυρή που είναι σαν να τη βλέπει μπροστά του ο θεατής. Παύσεις που κάνουν θόρυβο και χορογραφίες με μουσική που καθηλώνουν το κοινό.
Αυτή τη θεατρική παράσταση μη τη χάσετε! ένας θίασος άγνωστων παιδιών που καταφέρνει να γεμίζει το θέατρο.
2.22 The Ghost Story -Θέατρο Αλάμπρα
Το έργο «2:22 – A Ghost Story» του Danny Robbins, σε σκηνοθεσία Φάνη Μουρατίδη παρουσιάζεται, για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ένα σύγχρονο υπερφυσικό θρίλερ, το οποίο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο West End του Λονδίνου, υποψηφιότητες για 3 βραβεία Laurence Olivier, καθώς και το βραβείο «Καλύτερου Νέου Έργου» στα Βραβεία WhatsOnStage, το 2022.
Άποψη: Αν σας αρέσουν οι ιστορίες με φαντάσματα, γενικότερα με υπερφυσικές καταστάσεις, που έχουν ρυθμό και ενδιαφέρον, η παράσταση που παίζει και σκηνοθετεί ο Φάνης Μουρατίδης είναι ότι καλύτερο.
Μέσα σε μια νύχτα, δύο ζευγάρια, θα ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία που τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά τις 2.22. Το φινάλε είναι εντελώς αναπάντεχο, ενώ ο τρόπος που ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες κρατά το ενδιαφέρον του θεατή.
Προσέξτε καλά την παραμικρή λεπτομέρεια γιατί όλα έχουν τη σημασία τους.
Η υπόθεση του έργου: Η Τζεν είναι πεπεισμένη ότι το νέο της σπίτι είναι στοιχειωμένο, αλλά ο σύζυγός της, Σαμ, παραμένει σκεπτικιστής. Κατά τη διάρκεια του δείπνου με τους παλιούς τους φίλους, τη Λορίν και τον νέο της σύντροφο, Μπεν, οι εντάσεις αυξάνονται καθώς συζητούν για την ύπαρξη φαντασμάτων. Καθώς η βραδιά προχωρά, μια ανησυχητική παρουσία πλησιάζει όλο και περισσότερο, αναγκάζοντας την παρέα να μείνει ξύπνια μέχρι τις 2:22 π.μ. για να ανακαλύψει τι κρύβεται πέρα από το προφανές.
Παίζουν: Φάνης Μουρατίδης, Φαίη Ξυλά, Ναταλία Δραγούμη, Στάθης Μαντζώρος, Γιώργος Ζαφειρόπουλος, Αθηνά Χατζηαθανασίου
Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή -Θέατρο Βρετάνια
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, σε συνεργασία με τον Άκη Σακελλαρίου, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δραματική κωμωδία «Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή», στο θέατρο Βρετάνια. Με υποψηφιότητες στα βραβεία Tony και στην τελική λίστα των φιναλίστ για το Βραβείο Pulitzer το 2010, το έργο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον ξένο τύπο.
Άποψη: Η επιστροφή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο θέατρο γίνεται με τον ρόλο του γιατρού σε μια παράσταση γραμμένη αιώνες πριν παραμένοντας τόσο σύγχρονη και επίκαιρη όσο ποτέ. Γιατί το θέμα που διαπραγματεύεται, η ικανοποίηση στο σεξ, ίσως παραμένει ταμπού και βλέπουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζώη μας.
Εξαιρετική η χημεία του Μαρκουλάκη με την Γαλήνη Χατζηπασχάλη, η οποία χαρίζει απλόχερα το γέλιο.
Υπόθεση: Στα τέλη του 1880, μερικά χρόνια μετά την εφεύρεση του ηλεκτρισμού, στην Βικτωριανή Νέα Υόρκη, όπου βασιλεύει η συντήρηση και ο πουριτανισμός, ένας καταξιωμένος γιατρός, αφοσιωμένος επιστήμονας και οικογενειάρχης, ο Δρ. Γκίβινγκς, ανακαλύπτει, με αγνές προθέσεις, με στόχο την θεραπεία της «υστερίας» των γυναικών (και ενίοτε των αντρών) ασθενών του μια εκπληκτική, νέα και πρωτοπόρα συσκευή: τον ηλεκτρικό δονητή.
Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Δημήτρης Σαμόλης, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Δημήτρης Δεγαΐτης, Ελευθερία Μπενοβία και Δανάη Ομορεγκιέ – Νεάνθη.
Ήταν όλοι τους παιδιά μου στο θέατρο Αλκυονίς
Από τα πιο κλασικά έργα του Άρθρουρ Μίλλερ, «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», ανεβαίνει στο θέατρο Αλκυονίς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη.
Άποψη: Κλασικό έργο με μια λιτή σκηνοθεσία και ενδιαφέρουσα σκηνογραφία, εστιάζοντας στις σχέσεις τόσο του ζευγαριού όσο και στην οικογένεια. Ο Γιώργος Νανούρης χρησιμοποιεί ευρήματα που κρατούν το ενδιαφέρον και προκαλούν συναισθήματα -ειδικά στην κλιμάκωση του έργου που όλοι οι χαρακτήρες έχουν ξεδιπλωθεί.
Γάλλος και Μάσχα έχουν μια εξαιρετική χημεία και πολύ καλοί οι δύο πρωτοεμγανιζόμενοι ηθοποιοί.
Υπόθεση: Όπως τα περισσότερα έργα του Μίλλερ, έτσι και το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Ο εργοστασιάρχης Τζο Κέλλερ πουλάει ελαττωματικά εξαρτήματα πολεμικών αεροπλάνων στην Αμερικάνικη Αεροπορία. Κάποια αεροπλάνα πέφτουν και σκοτώνονται εικοσιένα άτομα. Ο Κέλλερ αθωώνεται. Ο ένας του γιος επιστρέφει σώος από τον πόλεμο, όμως ο άλλος είναι αγνοούμενος.
H απληστία, το ιδιωτικό απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, το κέρδος εις βάρος της ανθρώπινης ζωής, είναι οι βασικοί άξονες του έργου του Μίλλερ, που μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων γεγονότων και αποκαλύψεων οδηγούν σε τραγωδία..
Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λίλα Μπακλέση στους Μαζί τους οι πρωτοεμφανιζόμενοι Άννα Λουιζίδη και Δημήτρης Σέρφας.
Η μάνα αυτουνού – Θέατρο Εν Αθηναϊς
«Η μάνα αυτουνού..Έλλη Ζάχου Ταχτσή» (βασισμένη στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή) με την Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο, που συνεχίζεται μέχρι τις 26 Ιανουαρίου στο θέατρο Εν Αθήναις. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας που έχει σημειώσει όλα αυτά τα χρόνια επαναλαμβάνεται και τη φετινή σεζόν για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Άποψη: Αν έχετε διαβάσει το «Τρίτο Στεφάνι» ή έχετε δει την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος, η ιστορία που διηγείται η μάνα του Τσαχτσή έχει πολλά κοινά. Γιατί το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό και τώρα η μητέρα του λέει τη δική της εκδοχή. Η ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα, περιγραφική και βαθιά ανθρώπινη, κρατάει τον θεατή από την πρώτη ως την τελευταία σκηνή.
Σε ένα απλό σκηνικό, η ερμηνεία της Σχίζας μάς γεννά συναισθήματα και μάς θέτει ερωτήματα για τον απαιτητικό ρόλο του γονέα και τη σχέση μάνας με γιου.