Η πρώτη φορά που ταξίδεψα στη Κόνιτσα ήταν το Σεπτέμβριο του 2010 κι από τότε επισκέπτομαι κάθε χρόνο αυτό τον ευλογημένο τόπο. Μια πανέμορφη κωμόπολη κοντά στα αλβανικά σύνορα –απέχει περίπου 64 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα- που κείτεται αμφιθεατρικά στη πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα. Εκεί ο ποταμός Άωος συναντιέται τόσο με τον Βοιδομάτη-τον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης- όσο και με τον Σαρανταπόρα.

Περπατώντας στην Κόνιτσα θα απολαύσεις τη διαδρομή στα λιθόκτιστα σοκάκια του χωριού, μέσα στα οποία βρίσκονται επιβλητικά αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια- έχει άπειρα η ευρύτερη περιοχή- που εμφανίζονται μέσα στα φαράγγια και ποτάμια με γαλανά νερά.  Μάλιστα, στην Κόνιτσα βρίσκεται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ευρώπης, το οποίο χτίστηκε το 1870. Όλο το σκηνικό είναι βγαλμένο από παραμύθι και έχεις την αίσθηση πως δίπλα σου θα ξεπεταχτούν νεράιδες και ξωτικά.

Αυτός ο μαγικός, για μένα, προορισμός αξίζει να τον επισκεφτείς κάθε εποχή του χρόνου καθώς η φύση έχει ιδιαίτερες ομορφιές και μπορείς να κάνεις πολλές δραστηριότητες. Ναι, τα πρώτα χιόνια πέφτουν σ αυτό το ορεινό χωριό.

Οι προτάσεις μου για να περάσεις αξέχαστες στιγμές στη Κόνιτσα

  • Βόλτα στην Άνω Κόνιτσα. Θα περπατήσεις στη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού όπου βρίσκονται τα παραδοσιακά ταβερνάκια. Μέσα στα σοκάκια θα δεις τα αρχοντικά αλλά και πετρόχτιστες εκκλησίες που έχουν θέα την μαγευτική πεδιάδα που απλώνεται μπροστά στα μάτια σου.
  • Διαμονή στα διαμερίσματα Άρτεμις. Το συγκρότημα αποτελείται από 6 αυτόνομα διαμερίσματα μπαίνοντας στην κωμόπολη. Ο ιδιοκτήτης του, ο Σταύρος μπορεί να σου φτιάξει ένα μοναδικό πρόγραμμα με δραστηριότητες -κυρίως πεζοπορία- και θα σε κάνει σίγουρα να λατρέψεις αυτόν τον τόπο. Προσωπικά επιστρέφω ξανά κι ξανά.
  • Φόρεσε τα αθλητικά σου και περπάτησε ως την Ιερά Μονή Στομίου. Η διαδρομή μέσα στο δάσος με τα τρεχούμενα νερά αλλά και η θέα από το μοναστήρι θα σε αποζημιώσει. Στη Μονή θα απολαύσεις ελληνικό καφέ και λουκουμάκι.
  • Φαγητό στο Καπνισμένο Τσουκάλι. Μαγειρευτά, παραδοσιακά πιάτα όπως μοσχαράκι με μακαρόνια, παστίτσιο φτιαγμένα με μεράκι και φρέσκες πρώτες ύλες.
  • Rafting στο ποταμό Βοϊδομάτη. Αφού έφτασες ως εκεί βάλε την στολή, πιάσε τα κουπιά και μπες στη βάρκα για κατάβαση. Το ποτάμι δεν έχει βαθμό δυσκολίας οπότε θα απολαύσεις τη διαδρομή που κρατάει περίπου μιάμιση ώρα. Πίστεψε με το τοπίο θα σε αποζημιώσει!
  • Εκδρομή στα Ζαγοροχώρια. Αν έχεις χρόνο στη διάθεση σου μπορείς να επισκεφτείς αρκετά χωριά όπως η Αρίστη που είναι  κοντά.