Η χώρα μας έχει πολλά και όμορφα χωριά. Κάθε τόπος έχει γραφικά, παραδοσιακά χωριά που αξίζει να τα επισκεφτείς κάθε εποχή του χρόνου. Όμως είναι και κάποια μέρη που είναι ομορφότερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πορταριά, μια κλασσική επιλογή

Ένας παραδοσιακός οικισμός που το χειμώνα γίνεται πόλος έλξης των τουριστών. Η Πορταριά είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου και είναι από τους πιο δημοφιλής προορισμούς -ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Χαρακτηριστικό της Πορταριάς είναι τα μεγάλα της αρχοντικά, θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με σκεπή από πέτρινες πλάκες. Τα περισσότερα από αυτά σήμερα είναι ανακαινισμένα και λειτουργούν ως ξενώνες. Εκεί θα απολαύσετε τοπικές νοστιμιές όπως σπετζοφάι, κυνήγι, πίτες και γλυκά του κουταλιού όπως κάστανο. Λίγα μέτρα παραπάνω είναι το χωριό Χάνια όπου λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο.

 

Αγόριανη, το νέο hot spot

Βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα (είκοσι λεπτά τη χωρίζουν από την Αράχοβα) και αλλιώς λέγεται Επτάλοφος. Το χωριό – πνιγμένο στα πλατάνια, τις κερασιές, καρυδιές, έλατα και καστανιές-  είναι μικρό και η ζωή του κινείται στη πλατεία του με τα παραδοσιακά ταβερνάκια, ζαχαροπλαστεία και το φούρνο με τις τοπικές πίτες. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία του χωριού θα ακολουθήσεις τη ταμπέλα που θα σε οδηγήσει στους Καταρράκτες. Εκεί θα βγάλεις πολλές φωτογραφίες. Μην παραλείψεις να πας για φαγητό στο εστιατόριο “Μαυροδήμος” για να απολαύσεις τοπικές συνταγές φτιαγμένες με μεράκι από τους γονείς του ιδιοκτήτη.

 

Μέτσοβο, ιδανική επιλογή για ζευγάρια

Ο παραδοσιακός οικισμός που βρίσκεται σε ύψος 1.150 μέτρων είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και σε γοητεύει με την πρώτη ματιά. Η κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια είναι γεμάτη τουρίστες κάθε εποχή του χρόνου -ειδικά τώρα το χειμώνα. Λίγο πιο κάτω τα παραδοσιακά ταβερνάκια με την ¨τσίκνα΄ είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής για τα γεύματα σας. Κοντοσούβλι, μοσχαράκι στάμνας, γουρουνόπουλο, λουκάνικα, παιδάκια κι αρνί δεν λείπουν από το μενού, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν οι παραδοσιακές πίτες  με τυρί κι άγρια χόρτα.  Το χειμώνα οι ντόπιοι σου προτείνουν να ξεκινήσεις το φαγητό σου με τη πατροπαράδοτη φασολάδα.

 

Ζαγοροχώρια, για όσους αγαπάνε την περιπέτεια

Ένας ευλογημένος τόπος που αξίζει να το γνωρίσεις περπατώντας στα χωριά και τα γεφύρια του. Γιατί τα Ζαγοροχώρια είναι γεμάτα με γεφύρια. Εκτός από τα κλασσικά χωριά, όπως το Πάπιγκο, έχει πολλά μέρη που πρέπει να δεις. Μεταξύ άλλων είναι η Αρίστη, το Καπέσοβο -θα κάνεις μια στάση στη «Στέρνα» που βρίσκεται στη πλατεία του χωριού για παραδοσιακά γλυκά, πιάτα ημέρας με αγνά τοπικά υλικά, σπιτική λεμονάδα και ελληνικό καφέ στη χόβολη- η Ελάτη -για φαγητό στα “Ριζά” για εκλεκτά κρεατικά και στο τέλος θα αφήσεις χώρο για τη τούρτα κατσαρόλας. Στα Ζαγοροχώρια όπου θα βρεις πολλές επιλογές σε ξενοδοχεία μπορείς να απολαύσεις πολλές αθλητικές δραστηριότητες από πεζοπορία μέχρι rafting στο ποταμό Βοϊδομάτη.

 

Δημητσάνα, για οικογενειακές αποδράσεις

Από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς -ειδικά αν πετύχετε και χιόνι όπου το τοπίο γίνεται ακόμα πιο ονειρικό. Ο παραδοσιακός οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 950 μέτρων πάνω στην αρχαία Τεύθιδα και πάνω σε δυο λόφους που «κοιτάνε» στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Πετρόκτιστα σπίτια και γραφικά δρομάκια συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Αφού φτάσατε ως εκεί επισκεφτείτε το Μουσείο Υδροκίνησης και τη Βιβλιοθήκη.